Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ



Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να συμβάλω στην διαμόρφωση  προτάσεων για την ανάπτυξη  του αγροτικού και ειδικά του αμπελοοινικού τομέα  , ο οποίος μπορεί να παίξει  καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας  εάν  εφαρμοστεί  μια φιλοαγροτική πολιτική .
Δυστυχώς τα διάφορα φαινόμενα ασυδοσίας , που παρατηρούνται στην παραγωγή και διάθεση των προιόντων του αμπελοοινικού τομέα  (κρασί  και  τσίπουρο )  καθώς και οι ελλείψεις που υπάρχουν στο σύστημα ελέγχου και εφαρμογής κυρώσεων , έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη μορφών παρασιτικής  επιχειρηματικότητας ,  που   σε συνδυασμό με την απουσία  υγιούς ανταγωνισμού,  στερούν την δημιουργία ίσων ευκαιριών  , στην προώθηση  των αμπελοοινικών  συνεταιριστικών προιόντων  στην ελληνική αγορά.
Η  διακίνηση προιόντων ,που προέρχονται από  <<παράνομους>> αμπελώνες  χωρίς δικαιώματα   φύτευσης , η εισαγωγή  οίνων  από  τρίτες χώρες  (εκτός Ε.Ε)  οι οποίοι πωλούνται ως ελληνικοί καθώς και   η  παράνομη εισαγωγή τσίπουρου από Βαλκανικές χώρες , που επίσης πωλείται ως ελληνικό προιόν  , έχουν σαν αποτέλεσμα την διαμόρφωση χαμηλών τιμών για τον παραγωγό -συρρικνώνοντας το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών - και  την κυκλοφορία στην αγορά προιόντων  που δεν διασφαλίζουν τον καταναλωτή .
Στις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα, επομένως είναι απαραίτητη  η στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών και των συνεταιριστικών οινοποιείων για αυτό  οφείλουμε να διεκδικήσουμε :
α) Την δανειοδότηση  με ευνοικούς όρους  των οινοποιητικών συνεταιρισμών . Η σκανδαλώδης απόκτηση της  Α.Τ.Ε  από την Τράπεζα Πειραιώς  καθώς και η σκληρή  αντιαγροτική  πολιτική των τελευταίων χρόνων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έθεσαν τους  συνεταιρισμούς σε καθεστώς ομηρίας από τις τράπεζες.Είναι απαραίτητη η αλλαγή της αγροτικής πολιτικής και η θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος ,που θα επιτρέπει την δανειοδότηση  των συνεταιρισμών  με όρους που θα ευνοούν την αναπτυξή τους.
β)Την κατάργηση του ν. 4015/2011 καθώς και των τροποποιήσεων αυτού  ,που αφορά τους συνεταιρισμούς  - η εφαρμογή  του υπήρξε  άκρως προβληματική-  και την  αντικατάσταση αυτού, μετά από διαβούλευση , με  νέο νομοσχέδιο , που θα στηρίζει ουσιαστικά τους συνεταιρισμούς  και θα βοηθά στην δημιουργία και ανάπτυξη τους .
γ) Την λήψη αποφάσεων και την νομοθετική ρύθμιση ,όπου αυτό απαιτείται ,έτσι ώστε να ανακουφίσει οικονομικά  τις συνεταιριστικές  μονάδες  του κλάδου μας όπως  π.χ την μείωση του Ε.Φ.Κ για τα προιόντα  αποστάγματα  στεμφύλων σταφυλής <<τσίπουρο >> και <<τσικουδιά >> ,ο οποίος  υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία καθώς  και την  ένταξη των οινοποιητικών συνεταιρισμών κάθε μορφής  στο μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ , όπως οι υπόλοιποι συνεταιρισμοί .


                         ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΓΚΑΖΟΥΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ  ΣΥΝ/ΣΜΟΥ <<ΔΙΟΝΥΣΟΣ Α.Σ>>



Δεν υπάρχουν σχόλια: