Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΚΡΑΣΙ





Ασχολούμαι με την αμπελοκαλλιέργεια από το 1986 με αγάπη και μεράκι  . Μια δύσκολη και απαιτητική  καλλιέργεια  που μας αποζημιώνει  όμως δίνοντας μας  το υπέροχο φρούτο το σταφύλι τον Αύγουστο   και αργότερα το <<θεικό ποτό>>  το κρασί και  τέλος  το απόσταγμα   το <<άγιο>>  τσιπουράκι  .
Σήμερα  θα αναφερθώ στο κρασί .....
Το κρασί είναι ιδιαίτερα αγαπητό και δημοφιλές για την ευχάριστη γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο μας και την ευφορία που δημιουργεί ,<<οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου>>

Το κρασί δεν είναι ένα κοινό ποτό, είναι ένα διατροφικό προϊόν. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής το θεωρούσε απαραίτητο για τον άνθρωπο όταν ήταν υγιής αλλά ακόμα και όταν αρρώσταινε.
Το κρασί  δεν δημιουργεί αλκοολικούς, όταν πίνεται με μέτρο ,όπως λέει  και ο σοφός λαός το πρώτο για την υγεία, τον δεύτερο για τον έρωτα και τον τρίτο για τον ύπνο”.
Ολοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι ένα με δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα είναι παράγοντας μακροβιότητας.
Οι γνωστές ουσίες  που ανιχνεύονται στο κρασί είναι πολύ σπουδαίες για τον ανθρώπινο οργανισμό και ανήκουν σε περισσότερες από είκοσι κατηγορίες.
Τα κύρια συστατικά του είναι το νερό και το οινόπνευμα (αλκοόλ), ενώ περιέχει αμινοξέα,βιταμίνες,ιχνοστοιχεία,άλατα,σάκχαρα,εστέρες,φαινολικές ενώσεις,ανόργανα οξέα, οργανικά οξέα, μέταλλά, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο φώσφορο και κάλιο,.ένζυμα και ένα πλήθος άλλων συστατικών
Στις βιταμίνες του κρασιού συμπεριλαμβάνονται οι Α,Β1,Β2,Β3,Β4,Β5,Β6,Β12 φολλικό οξύ και Ε. Σε σημαντική αναλογία ανιχνεύονται η C και η Ρ,οι οποίες εξασφαλίζουν την ελαστικότητα σύσπασης των αρτηριακών τοιχωμάτων. Η ταννίνη,μια ουσία που βρίσκεται στα κόκκινα κρασιά δυναμώνει τις ίνες των εντέρων και διεγείρει την σύσπασή τους.Τα λευκά κρασιά,διευκολύνουν την έκκριση της χολής και των παγκρεατικών ουσιών.
Οι φαινολικές ενώσεις των κόκκινων κρασιών προστατεύουν τις αρτηρίες από την κακή χοληστερίνη και μειώνουν αποτελεσματικότερα ορισμένους θρόμβους του αίματος,οι οποίοι προκαλούν απόφραξη των αρτηριών.Το σημαντικότερο είναι ότι τα οφέλη δεν μειώνονται ούτε εξαλείφονται από άλλους παράγοντες.Η ρεσβερατρόλη έχει χαρακτηριστεί ως «θαυματουργή» ουσία η οποία διαθέτει αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ επίσης έχει αναφερθεί ότι αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στις καρδιοπάθειες και στον διαβήτη. Αυτή η ουσία μπορεί να προσφέρει προστασία στους νευρώνες και να προφυλάσσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ Τα φάρμακα που ανακαλύφθηκαν μιμούνται τη ρεσβερατρόλη, το μαγικό συστατικό του κόκκινου κρασιού που μειώνει το σάκχαρο του αίματος και προλαμβάνει τις φθορές από την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών.
Διαφορετικο πράγμα είναι όμως  να παίρνεις ένα χάπι από το να ανοίγεις ένα μπουκάλι κρασί μοσχοβολιά γεμάτο.
Είναι πλεον σίγουρο ότι το κρασί προστατεύει αποτελεσματικά τον ανθρώπινο οργανισμό εφόσον καταναλώνεται με μέτρο
Ένας ειδικός επιστήμονας  θα μπορούσε να  πεί   πολύ περισσότερα για την διατροφική αξία του κρασιού και τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό γι αυτό ο  Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Αμπελοοινικού  Τομέα Καρδίτσας <<ΔΙΟΝΥΣΟΣ Α.Σ >>  σύντομα θα οργανώσει ημερίδα  με το παραπάνω θέμα  ενώ θα ακολουθήσουν ημερίδες με θέματα που αφορούν την καταλληλότητα των εδαφών της περιοχής  ,την λίπανση αυτών  καθώς και την ορθολογική χρήση των  φυτοφαρμάκων  στην αμπελοκαλλιέργεια .
Ι
 

του Φώτη Γκαζούνη

Προέδρου του συνεταιρισμού <<ΔΙΟΝΥΣΟΣ Α.Σ>>

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: